AI-competenties: Een strategische noodzaak voor elke organisatie

In een tijdperk waarin de competenties van artificiële intelligentie en grote beeld en taal modellen snel toenemen, wordt het ontwikkelen van een uitgebreid curriculum van AI-vaardigheden een noodzaak voor elke organisatie. Maar over welke vaardigheden hebben we het precies? Een categorisering die we makkelijk kunnen gebruiken is door deze bijvoorbeeld onder te verdelen in het strategische domein en het tactisch/operationele domein.

Laten we beginnen met het tactisch/operationele aspect. Een fundamentele vraag met verreikende implicaties moet worden beantwoord: welke van onze huidige processen kunnen efficiënter worden uitgevoerd met en door AI? En welke processen zijn gevoelig voor volledige transformatie of disruptie door AI? Alleen al uit de antwoorden op deze eenvoudige vragen kunnen we een reeks kennis en vaardigheden distilleren die een organisatie of team nodig heeft om processen te verbeteren of te transformeren met AI. Dit omvat vaardigheden zoals data-analyse, het begrijpen van machine learning-principes, en het overzien van applicaties en toepassingen van AI in de eigen industrie. Maar ook de toepassing van generatieve AI in de processen en simpelweg het kunnen schrijven van prompts en het sturen van AI apps als ChatGPT zijn of worden noodzakelijke operationele skills. Eenvoudige vragen met verregaande implicaties.

Op strategisch niveau moeten de observaties gaan over welke diensten en producten die door de organisatie worden geleverd onderhevig zijn aan verschuivingen of gevoelig zijn voor transformatie en disruptie door opkomende (generatieve) AI? En hoe gaan markten schuiven en veranderen daardoor. Welke handelingsperspectieven komen voort uit het antwoord op deze vragen? Dit vereist een ander soort strategisch proces en andere strategische methoden dan onze meer lineaire strategische model. Er moet een zo diep mogelijk begrip van de impact van AI op zowel de organisatie als de bredere maatschappij ontwikkeld worden.

Deze eerste stappen zijn al een basis voor een data en AI-competente organisatie. Het spectrum van benodigde vaardigheden en kennis is breed. Van basisbegrip van AI, data en machine learning tot geavanceerde kennis en skills betreffende de toepassingen van AI. Maar het vermogen om AI te gebruiken voor effectieve besluitvorming, innovatie in producten en diensten, en het verbeteren van operationele efficiëntie is essentieel.

Bovendien is het belangrijk om een innovatieve mindset te cultiveren en een cultuur van voortdurende leer- en aanpassingsvermogen te stimuleren. Dit zorgt ervoor dat organisaties niet alleen bijblijven met de huidige ontwikkelingen in AI, maar ook proactief zijn in het anticiperen op toekomstige trends en mogelijkheden.

AI-competenties strekken zich uit van technische kennis tot strategisch inzicht. Een evenwichtige benadering die zowel het tactisch/operationele als het strategische domein omvat, is cruciaal voor organisaties die willen floreren in het AI-tijdperk. Een tijdperk dat vraagt om meer fluïde en emergente strategievormen die zich snel aanpassen aan veranderende omstandigheden.


Posted

in