Hard Kijken

Door Bart Molendijk

Waneer veranderingen snel gaan en de impact van een nieuwe technologie als artificiële intelligentie groot is, dan is het eerste noodzakelijke om te doen kijken. Hard kijken, zoals een mij bekende docent aan een kunstacademie leerde aan zijn eerste jaars studenten.

Observeren van wat er gaande is en wat er veranderd. En welke dynamieken elkaar beïnvloeden in dat veranderingsproces. Om koers te bepalen, visie te ontwikkelen en strategische beslissingen te kunnen nemen in een snel veranderend veld waar economische en maatschappelijke processen onder invloed van artificiële intelligentie nieuwe, en soms totaal andere, vormen aan gaan nemen. Zien welke toepassingen van AI worden ontwikkeld en welke effecten dat kan gaan hebben.

Dat waarnemen, dat kijken en zien is zo’n belangrijke eerste stap omdat het automatisch de verbeelding prikkelt en het strategisch creatieve proces activeert binnen de organisatie.

En het is in eerste instantie simpelweg een kwestie van het in de gaten houden van een aantal websites die gaan over AI en nieuwe technologie. Of het lezen van boeken over deze onderwerpen. En daar de eerste informatie uit halen over wat mogelijk invloed kan gaan hebben op onze eigen processen en activiteiten. Voor organisaties kan deze simpele exercitie al veel kennis en informatie opleveren over de gevolgen van AI en intuïties over de daaruit voortkomende handelingsperspectieven.

Hier een paar interessante sites:

https://www.wired.com/

https://futurism.com/

https://singularityhub.com/

https://www.theverge.com/

https://arstechnica.com/


Posted

in